Yıllardır konuşulan, tartışılan, kiminin inanıp benimsediği kiminin umursamamanın rahatlığını yaşadığı sağlıklı yaşam tarzı, küresel salgın ile ilk kez somut bir sınav verdi.
Sağlıklı yaşamın ilk şartı ve en önemli sac ayağı olan sağlıklı beslenmenin ilkelerini, beslenme alışkanlıkları yerleşmiş yetişkinler yerine henüz tercihleri taşlaşmamış olan çocuklara benimsetme hedefiyle ilk baskısını iki yıl önce gerçekleştirdiğimiz Sağlıklı Beslenme Hikayeleri Serisi küresel salgın öncesinde birçok çocuğa ve ailesine ulaşarak bilinç düzeyi yüksek hanelerde yapılan tahkimatın faydasını teyit etmiş oldu. Bağışıklığı kuvvetli, doğru yaşam tarzını bilen ve uygulayan aileler hem fizyolojik hem de psikolojik olarak en az hasarla süreci yürütüyorlar. Sadece hazza dirençleri dahi onları bu mahrumiyet günlerinde toplumun en metin bireyleri yapıyor. Yiyecek ve içeceklerle bünyelerine nüfuz eden iç düşmanlara karşı hazırlıklı olanlar, virüsler gibi dış düşmanlarla gereğince mücadele etmeyi de bildiler, bu konuda sabır ve sebat göstermeyi de.
Yeni kapak tasarımlarıyla güncellenen ikinci baskı artık birçok ebeveyn ve öğretmen için çocuk eğitimin önemli bir parçası, haz ve tüketim kültürüne yenik düşenler için bir savunma seti, temel bir hayat bilgisi kitabı. 5 kitaptan oluşan ve 30 hikâye içeren bu set ile sağlıklı beslenme bilincini hedefledik, koruyucu ve önleyici tedavi içerisinde beslenmenin yerini, 60’dan fazla gıda ile çocuklar arasında çocukça bir ünsiyet kurarak anlatmaya çalıştık. Anne baba üzerinden çocuğa değil, çocuk üzerinden evdeki beslenme alışkanlığına etki etmeyi denedik. Kurgularımızla çocuğu evin beslenmeden sorumlu kişisi yaptık. Ne yiyeceğimizle birlikte nasıl yiyeceğimiz, kimlerle yiyeceğimiz konularına da girdik, yeme içme adabına, paylaşım, yardımlaşma ve dayanışma kültürüne, israfla mücadeleye, kahraman algısına dokunarak, çocuğa yeni bir dünya inşa etme hevesi saldık. Batı hikâyeciliğini değil Attar-Mevlana anlatısını benimsedik. Hafıza çivileri ile kavramların kalıcılığını sağladık. Eğlenceli sorular ve faaliyetlerle çocuğu öğrendiklerine ısıttık. Birlik beraberliği, yerli ve milli ürün seçimini teşvik ettik. Hikayelerimizde zaten etrafımızı sarmış olan kötülüğü, çirkinliği göstermedik, zihinlere habis tohumlar düşürmedik, olumsuzu onu yermek, onunla savaşmak için de olsa yüceltmedik.
Afiyet, şifa olsun.